Lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik değer düzeylerinin incelenmesi - Metin Tan; Israfil Yasin (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırmada lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik değer düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 yılında Gaziantep ilinde 4 farklı lise türünde eğitimini sürdüren öğrenciler oluştururken örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü toplam 691 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan 691 öğrencinin 257'si (%37,2) kadın, 434'ü (%62,8) ise erkektir. Beden Eğitimi ve Spor Dersi Değerler Eğitimi Ölçeği (BESDDEÖ) puanlarını karşılaştırmak için cinsiyet ve spor yapma durumu değişkenlerine göre bağımsız gruplar T-testi, okul türü değişkenlerine göre ise tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) kullanılmıştır. BESDDEÖ puanlarını karşılaştırmak için yapılan bağımsız gruplar T-testi sonuçlarına göre spor yapan ve sedanter öğrenciler arasında spor yapan öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.  Araştırma sonucunda kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre beden eğitimi ve spor dersi değer düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Düzenli olarak spor yapmak öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersi değer düzeyini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.