Monokristalin seramik braketlerin kesme bağlanma kuvvetlerinin ve kopma sonrası oluşan artık adeziv miktarının incelenmesi - Mehmet Çağrı Ulusoy; Varlık Selin Kale (Ankara University, 2008)
Bu çalışmanın amacı rezin modifiye camiyonomer siman RMCIS ve kompozit ileyapıştırılan metal ve monokristalin seramik braketlerin kesme-bağlanma kuvvetlerini KBK değerlendirmekti. Seksen adet yeni çekilmiş maksiller 1. premolar diş rastgele olarak 4 gruba ayrıldı. Birinci ve 2.gruplarda metal Victory Series, 3M Unitek,Monrovia, CA, USA , 3. ve 4. gruplarda monokristalin seramik braketler American OrthodonticsRadiance Series, Sheboygen, WI, USA kullanıldı.Birinci ve 3. gruplarda dişler, %37'lik fosforik asitile 30 saniye asitlendikten sonra, 20 saniye boyunca yıkanmış, kurutulmuş ve kompozit adeziv sistem Transbond XT, 3M Unitek, Monrovia, CA, USA ile braketler dişlere yapıştırıldı. İkinci ve 4. gruplarda ise, braketlerin yapıştırılmasında tek aşamalıRMCIS Fuji Ortho LC, GC Europe, Leuven,Belgium kullanıldı. Örnekler, 24 saat boyunca distile su içinde ve oda ısısında bekletildikten sonra,braketlerin kesme-bağlanma kuvvetleri, Universaltest cihazı Instron Corp., Norwood, MA, USA iledeğerlendirildi. İstatistik inceleme, Varyans analizi ANOVA ve Tukey testleri kullanılarak yapıldı