ASPECTE LEGATE DE UNII FACTORI DE RISC CARDIO-VASCULAR LA COPIL - Bianca Popovici; O. Brumaru (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Factorii de risc cardiovascular aşa cum sunt hipertensiunea arterială (HTA), dislipidemia sau nivelul seric crescut al acidului uric, pot fi depistaţi încă din copilărie. Ei nu mai reprezintă, la ora actuală, strict patologia vârstei adulte. Modifi cările precoce datorate aterosclerozei produse la nivelul arterelor mari pot fi puse în evidenţă încă din copilărie, cu mult timp înainte ca hipertensiunea arterială sau obezitatea să fi e diagnosticate, prin monitorizarea unor parametrii biochimici ca: fi lmul lipidic, glicemia, acidul uric şi prin măsurarea raportului intimă-medie la artera carotidă comună.