ESTETİK CERRAHİNİN PSİKOSOSYAL ETKİLERİ VE HEMŞİRELİK GİRİŞİMİ - Perihan Güner-küçükkaya (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2011)
Fiziksel çekiciliğin çok önem kazandığı günümüzde, fizikselgörünümünden memnun olmayan kişi sayısının da giderek arttığıgörülmektedir. Bunun sonucu olarak, literatürde fiziksel görünümündenmemnun olmama nedeniyle estetik cerrahiye başvuran hasta sayısı vebu alanda yapılan harcamaların dikkate değer ölçüde arttığı ifadeedilmektedir. Estetik cerrahi sonrası, hastaların beden görünümündeve benlik kavramında değişim gibi pozitif sonuçlar ortaya çıkarken,fiziksel ve psikososyal alanlarda birçok olumsuz sonuçlar da ortayaçıkabilmektedir. Son yıllardaki çalışmalar, psikososyal sorunların,fiziksel sorunlarla aynı sıklıkta ya da daha fazla olduğunu ve busorunların estetik cerrahi öncesi, sırası ve sonrasında olabileceğinigöstermektedir. Hastalardaki psikososyal sorunların göz ardı edilmesi,uyum problemleri, ameliyat sonucundan memnuniyetsizlik, kendilerineve sağlık personeline zarar verme davranışı gibi yeni sorunlara yolaçabilmektedir. Bu nedenle estetik cerrahi hastalarında, psikososyalbakımın fiziksel bakımın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesigerektiği ve bu konuda hemşirelerin sorumluluğunun çok önemliolduğu ifade edilmektedir