Аномалія Ебштейна та критична коарктація аорти у новонародженого. Нетипове поєднання - A.A. Malska; O.B. Kurilyak (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Наведено рідкісний випадок поєднання аномалії Ебштейна з критичною коарктацією аорти в новонародженої дитини, яка поступила до відділення реанімації новонароджених Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» із пологового будинку та потребувала ургентної хірургічної корекції. Мета - провести аналіз літератури щодо випадків поєднання аномалії Ебштейна з критичною коарктацією аорти в новонароджених та навести клінічний випадок такого рідкісного поєднання в новонародженого хлопчика. Клінічний випадок. Із пологового будинку до відділення реанімації новонароджених Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» госпіталізовано хлопчика на 2-гу добу після народження зі встановленим діагнозом аномалії Ебштейна. На момент госпіталізації стан дитини був середньої тяжкості. Аускультативно: тони серця ритмічні, звучні, тахікардія (частота серцевих скорочень - 160 уд/хв), визначався акцент ІІ тону над легеневою артерією та систолічний шум по лівому краю грудини та під лівою лопаткою з інтенсивністю 4/6 за шкалою Левіне. Визначалася ослаблена пульсація на стегнових артеріях. Ехокардіографічно: встановлено діагноз «Критична коарктація аорти та аномалія Ебштейна», що є надзвичайно рідкісним поєднанням. Клінічно на 6-ту добу життя стан дитини суттєво погіршився: наросла дихальна та серцево-судинна та ниркова недостатність. Дитина ургентно транспортована в умовах реанімобіля в ДУ «НПМЦДКК», де успішно проведена хірургічна корекція коарктації аорти. Хірургічна корекція аномалії Ебштейна не виконувалась. Висновки. Наведений нами випадок украй рідкісний, а поєднання аномалії Ебштейна та коарктації аорти в неонатальному періоді не описані в літературі, однак фахівці ультразвукової діагностики мають ретельно дотримуватися протоколу ехокардіографічного обстеження та проводити його в повному обсязі, для якісної діагностики та вчасного скерування дитини на хірургічну корекцію. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначених у роботі установ. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини.