Palatinale gömülü maksiller kanin dişlerin sabit ve hareketli apareyler ile sürdürülmesi: olgu sunumu - Ali Kiki; Bulent Baydas; İbrahim Yavuz; Koray Halicioglu (Cumhuriyet University, 2011)
Üst çene ön bölge dişlerinin sürme bozuklukları, yüz estetiğini olumsuz yönde etkileyen bir klinik problemdir. Gömülü dişlerin ark içindeki ideal yerlerine ortodontik olarak sürdürülmesi ve dizilmesi hastaya daha iyi bir gülümseme sağlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, klinisyenin en iyi ortodontik mekaniği seçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada palatinale gömülü maksiller kaninlerin sürdürülmesi amacıyla kullanılan ortodontik ve cerrahi tedavi seçenekleri anlatılmış ve palatinal pozisyonda gömülü maksiller kanin dişlerinin sabit ve hareketli ortodontik aygıtlarla sürdürüldüğü iki olgu ve bu mekaniklerin avantaj ve dezavantajları sunulmuştur. Sunulan ikinci olguda retansiyon kroşeleri ve helikal springleri olan basit ve etkili müteharrik aparey ile gömülü dişlerin sürdürüldüğü yeni bir yöntem anlatılmıştır.Anahtar kelimeler: Palatinale gömülü maksiller kaninler, ortodontik sürdürme, sabit ortodontik mekanikler, hareketli ortodontik apareyler, avantaj ve dezavantaj.AbstractEruption anomalies of maxillary anterior teeth are clinical problem which effects facial esthetics. Forced eruption and alignment of impacted teeth into the arch is the best treatment approach and supply a more estetic smile for patient. For this purpose, clinician should be selecting the best ideal orthodontic mechanics. In this study presented that orthodontics and surgery treatment options was evaluated used for forced eruption of palatally impacted maxillary canines and on two cases that is forced eruption of palatally impacted maxillary canines used with fixed and removable orthodontics mechanics and explain that advantages and disadvantages of this mechanics. In the present two case explained new method that is an effective and simple removable appliance for the forced eruption of impacted teeth which included retention clasps and a helical spring.Key words: Palatally impacted maxillary canines, forced eruption, fixed orthodontic mechanics, removable orthodontic appliance, advantage and disadvantages