CONTEXTUL SOCIOCULTURAL AL EVOLUȚIEI CONCEPTULUI DE CARIERA - USM ADMIN (Moldova State University, 2023)
Domeniul profesional reprezintă o parte relevantă în existenţa fiecărui individ. Profesia este ceea ce ne defineşte ca personalitate, ca individualitate, ca parte integrantă a societății, ca ,,element progresiv" în structura socială. Viaţa profesională evoluează şi se dezvoltă concomitent/în dependenţă de viaţa personală, fiind un element fundamental pentru starea de bine al eului personal, pentru confortul lăuntric personal şi pentru simbioza armonioasă între perso- nal şi profesional. A dezvolta o carieră reprezintă un proces de lungă durată, și nu o simplă destinaţie. Astfel, cariera rămâne un concept central pentru orice perioadă a vieţii şi pentru orice generaţie, un centru de interes deosebit pentru orice domeniu datorită valorii sale teoretice şi practice pentru înţelegerea, explicarea şi propunerea soluţiilor în sfera ocupaţiilor profesionale. Cuvinte-cheie: carieră, context sociocultural, profesie, dezvoltare profesională, mediu profesional.   DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(165)2023_34