Význam komponentů senzorimotorické responze a EMG signálů v závislosti na typu stimulů při šermu The significance of sensorimotor response components and EMG signals depending on stimuli type in fencing - Zbigniew Borysiuk (Palacky University, 2008)
Cílem této studie bylo zkoumat reakční čas (RČ), pohybový čas (PČ) a elektromyografické signály za podmínek taktilní, akustické a vizuální stimulace. Studie se zúčastnily dvě skupiny osob – jedna zahrnovala pokročilé šermíře (n = 12, průměrný věk 22,3), kteří se šermu věnují průměrně 8,3 roku, druhá pak zahrnovala začínající šermíře (n = 15, průměrný věk 14,8), kteří se šermu věnují průměrně 2,8 roku. Výzkumným nástrojem užitým při této studii byl inovativní systém povrchové elektromyografie s periferním vybavením umožňujícím zaznamenat reakce účastníků na taktilní, akustickou a vizuální stimulaci. Systém umožňoval zaznamenávat zvlášť RČ a PČ. Účastníci byli vystaveni čtyřiceti pěti náhodně voleným stimulům pro každý typ stimulace. Testovaní šermíři reagovali nejrychleji na taktilní stimuly, dále na akustické stimuly a teprve mnohem pomaleji na stimuly vizuální (p < 0,01). Zkušenější šermíři vykazovali ve srovnání se začínajícími šermíři významně nižší hodnoty RČ, PČ a EMG. Obě skupiny vykazovaly při taktilních, akustických a vizuálních testech sníženou hodnotu signálu EMG, což podporuje hypotézu. Při vizuálním stimulačním testu byla také pozorována mírná shoda signálních křivek EMG. Lze formulovat závěr, že vizuální percepce snižuje u začínajících šermířů muskulární napětí (p < 0,050). The purpose of the present study was to examine reaction time, movement time (MT) and electromyography signals under conditions of tactile, acoustic and visual stimulation. Two groups of subjects took part in the study - one consisting of advanced fencers (n = 12, average age 22.3) having practiced fencing for an average of 8.3 years; and the other consisting of novice fencers (n = 15, average age 14.8) having practiced fencing for an average of 2.8 years. The research tool applied in the study was an innovative system of surface electromyography with peripheral equipment that enabled participants' reactions to tactile, audio and visual stimulation to be recorded. The system made it possible to record RT and MT separately. The subjects were exposed to forty five stimuli in a randomized manner for each type of stimulation. The tested fencers responded fastest to tactile stimuli, then to acoustic stimuli, and in a much slower way to visual stimuli (p < 0.01). The advanced fencers exhibited significantly lower values of RT, MT, and EMG in comparison with the novice fencers. Both groups exhibited a decrease in the EMG signal value during the tactile, acoustic and visual stimulation trials, supporting the hypothesis. A slight coincidence of EMG signal curves was also observed in the visual stimuli test. It can be concluded that visual perception lowers muscle tension in novice fencers (p < 0.050).