Eficienţa utilizării substanțelor fitochimice în prevenirea cariei dentare în condiții experimentale - Aurelia Spinei (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Studiile preclinice constituie o etapă importantă pentru aprecierea eficienţei noilor metode de tratament, control al cariei dentare și de identificare a procedeelor terapeutice care vor fi utilizate ulterior în studiile clinice. Scopul prezentului studiu a fost modelarea cariei dentare experimentale și evaluarea eficienței substanțelor fitochimice extrase din struguri și frunze de stevie în prevenirea cariilor dentare la animalele de laborator. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 150 de șobolani albi (Rata albicans) în conformitate cu standardele etice. Modelul experimental a inclus 3 serii de experiențe, în fiecare lot au fost incluși câte 30 de animale. Impactul modelării experimentale și eficiența măsurilor cariopreventive au fost evaluate prin determinarea ratei cariilor dentare și a indicelui de reducere a cariilor dentare în raport cu lotul de control, numărul de cavități sau zone afectate de carii dentare pentru fiecare animal. Microstructura și morfologia smalțului dentar au fost studiate utilizând metoda de microscopie electronică cu scanare (SEM). Rugozitatea suprafeței eșantioanelor de smalț a fost analizată prin microscopie cu forță atomică (MFA). Ca urmare a aplicării topice a substanțelor fitochimice extrase din struguri și frunze de stevie la animalele de laborator, numărul cavităților carioase a fost semnificativ scăzut și s-a observat o reducere a gradului de rugozitate a smalțului în comparație cu grupul martor. Aceste rezultate justifică implementarea în continuare a acestei metode în condiții clinice.