رشد مهارت های درخواست غیرکلامی در کودکان 9 تا 30 ماهه فارسی زبان با رشد طبیعی - عطیه قزوینی; فریبا یادگاری; سید مجید رفیعی; افسانه یوسفی; فهیمه ملکی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه و اهداف در سال اول زندگی ابزارهای غیرکلامی با کارکردهای ارتباطی هدفمند شکل میگیرد. به تدریج با رشد مهارتهای زبانی، کودکان از ابزارهای کلامی به تنهایی یا همراه با جسچرها استفاده میکنند. هدف مطالعه حاضر بررسی رشد مهارتهای درخواست غیرکلامی در کودکان 9 تا 30 ماهه فارسی زبان با رشد طبیعی بود. مواد و روشها در مطالعه مقطعی حاضر 61 کودک (40 دختر و 21 پسر) در سنین 9، 12، 15، 18، 24 و 30 ماهه با آزمون ارتباط اجتماعی اولیه ارزیابی شدند. محاسبه میانگین و انحراف معیار نمرات و آزمونهای کولموگروف-اسمیرنوف و کروسکال-والیس برای مقایسه نمرات کودکان در گروههای سنی مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها تحلیل دادهها نشان داد که تفاوت میانگین رتبهای نمرات بین گروههای سنی معنادار بوده است (03/0p=). میانگین نمرات کودکان بر اساس گروههای سنی از 9 تا 30 ماهگی 16/12، 76/18، 24، 76/20، 24 و 04/24 بوده است. نتیجه گیری در 9 ماهگی با شروع ارتباط هدفمند، کودکان از ابزارهای غیرکلامی برای درخواست کردن استفاده کردند. علاوه بر این به تدریج در سال دوم با رشد زبان، ابزارهای کلامی نیز به صورت همراه یا جایگزین ابزارهای غیرکلامی مورد استفاده قرار گرفتند. تفاوتهایی در استفاده از انواع ابزارهای غیرکلامی وابسته به سن و تفاوتهای فردی مشاهده شد.