THE PROMOTION OF SOME GEOGRAPHICAL PLACES AS TOURIST AND LEISURE DESTINATIONS BY SPORTS EVENTS. CASE STUDY: HALF MARATHON BICHIGIU (BISTRIȚA-NĂSĂUD COUNTY, ROMANIA) - Ioan BÎCA (Cluj University Press, 2018)
Recent years have diversified and enhanced sports and outdoors leisure activities, which has led much of the population, irrespective of age and profession One of these sports activities is the race that is found well represented in mountain marathons. Any mountain marathon requires a certain geographical area of deployment, whose natural and cultural-historical charge may be a attractive target for participants, and the competition itself can establish that place as a destination for tourism and leisure. Is the case Halfmarathon Bichigiu sporting event held in the village Bichigiu from Bistrița-Năsăud (Romania), that can become a future tourist destination and leisure powered by it echoes. This paper analyzes this event, the technical details of the route and adherence to various categories of participants, inventorying and assessing the same time, the attractive potential of this place, in order to develop and exploit tourism planning strategies. REZUMAT. Promovarea unor locuri geografice ca destinații turistice și agrementale prin intermediul unor evenimente sportive. Studiu de caz: semimaratonul Bichigiu (județul Bistrița-Năsăud, România). În ultimii ani s-au diversificat și intensificat activitățile sportive și agrementale în aer liber, fapt care a antrenat o mare parte din populație, indiferent de vârstă și profesie. Una dintre aceste activități sportive este alergarea care se regăsește foarte bine reprezentată în maratoanele montane. Orice maraton montan presupune un anumit spațiu geografic de desfășurare, a cărui încărcătură naturală și cultural-istorică se poate constitui ca obiectiv atractiv pentru participanți, iar competiția în sine poate consacra locul respectiv ca destinație pentru turism și agrement. Este și cazul evenimentului sportiv Semimaratonul Bichigiu, desfășurat în localitatea Bichigiu din județul Bistrița-Năsăud (România), care poate deveni o viitoare destinație turistică și agrementală propulsată de ecourile acestui eveniment. Lucrarea de față analizează organizarea acestui eveniment, elementele tehnice ale traseului și aderența la diferitele categorii de participanții, inventariind și evaluând, în același timp, potențialul atractiv al acestui loc, în scopul elaborării unor strategii de amenajare și valorificare turistică. Cuvinte cheie: maraton montan, activități în aer liber, agrement activ, alergător montan, Regimentul Năsăudean de Graniță, turism cultural.