Wychowanie religijno-moralne dzieci w rodzinie w świetle traktatu O wychowaniu dzieci św. Jana Chryzostoma - Tadeusz Kołosowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2001)
Artykuł przedstawia ideę wychowania religijno-moralnego dzieci, która zawiera traktat "O wychowaniu dzieci" im. Św. Jana Chrzciciela. Autor artykułu przedstawił kolejno następujące problemy: czym jest edukacja; który z nich jest celem edukacji; która część edukacji dzieci realizuje każdego członka rodziny; różne aspekty wychowania religijnego i moralnego dzieci; problematyka nagrody i kary w procesie wychowania; rywalizacja jako edukacyjna środek.