Masaż Shantala, sensoryczny i Wilbarger a odruchy pierwotne - Emilia Mikołajewska; Agnieszka Chołody; Krystian Tywoniuk; Dariusz Mikołajewski (Kazimierz Wielki University, 2017)
Przetrwałe odruchy pierwotne mogą zaburzyć naturalny rozwój oraz skutkować trudnościami w uczeniu się oraz edukację społeczną dzieci. Możliwie wczesne wdrożenie diagnostyki i terapii przetrwałych odruchów pierwotnych, w tym jako rutynowego postępowania u niemowląt i małych dzieci, może mieć istotny statystycznie korzystny wpływ na rozwój ich psychomotoryczny, ich naukę i życie w społeczności rówieśniczej. Celem artykułu jest dyskusja stosowania masażu Shantala, sensorycznego i Wilbarger u dzieci i ich wpływu na odruchy pierwotne.