Alocuţiune la conferinţa "MEDICINA PERSONALIZATĂ ÎN DIAGNOSTICUL ŞI TRATAMENTUL COMPLEX AL TUMORILOR LA COPII" - Emil Ceban (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Stimați participanți la conferința națională științifico-practică "Medicina personalizată în diagnos-ticul și tratamentul complex al tumorilor la copii".Acum un an în cadrul Programului de Stat a fost lansat proiectul "Chirurgia modernă persona-lizată în diagnosticul și tratamentul complex al tumorilor la copii".Acest proiect este foarte actual la ziua de azi, când OMS semnalizează o creștere cu 13% a inci-denței cancerului la copii în ultimii 20 de ani.Totodată, s-a observat și o creștere a ratei diagnosticului tardiv de la 22% în a. 2006 până la 26% în 2018.Executanții proiectului și-au pus ca scop să analizeze la nivel național factorii de risc și cauzele îmbolnăvirii copiilor de maladii oncologice. Este deosebit de important, că executorii proiectului intenționează să optimizeze metodele de evidență statistică a tumorilor benigne și maligne la copii, localizate în regiunea capului și gâtului, în regiunea toraco-abdominală și în creier, conform stan-dardelor europene.În echipa de lucru a proiectului activează 2 academicieni ai AȘM: prof. E. Gudumac și Gh. Țîbîr-nă (conducătorul proiectului), ambii cu o experiență vastă în chirurgia oncologică pediatrică.Pe parcursul anului 2020 în cadrul proiectului a fost elaborat un chestionar special pentru efectu-area evidenței statistice obiective a copiilor cu tumori.În primul an de activitate au fost diagnosticați și tratați 279 (35,2%) copii - pacienți - primari și 498 (64,8%) - secundari, dintre care 455 (58,5%) au fost cu tumori benigne și 97 (12,4%) - cu tumori maligne.S-au efectuat 231 de intervenții chirurgicale. Au fost implementate metode de chirurgie mini-in-vazivă personalizată de diagnostic, tratament și prevenție a tumorilor benigne și maligne la copii.În scopul ameliorării diagnosticului și sporirii vigilenței oncologice propunem să fie organizat un ciclu de educație continuă profesională pentru: medicii de familie, pediatri, endocrinologi, stomato-logi, chirurgi de profil general.Dorim succes participanților la conferință.Rector USMF "N. Testemițanu"Prof. univ. E. Ceban