Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazma Becerisine Yönelik Hazırladıkları Ders Planlarının Ders İşleme Süreci Açısından İncelenmesi - Fidan Geçici (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2023)
Bu araştırmada Türkçe öğretmeni adaylarının yazma becerisine yönelik hazırladıkları ders planlarında ders işleme sürecinin nasıl düzenlendiğini belirlemek amaçlanmıştır. Türkçe öğretmenliği 3. sınıfta öğrenim gören 60 Türkçe öğretmeni adayının yazma becerisine yönelik hazırladığı ders planları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Veriler doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından düzenlenmiş ders planı taslağı ve kodlama formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda derse giriş aşamasında öğretmen adaylarının büyük çoğunluğunun duyuşsal hazırlık sürecini yanlış, zihinsel hazırlık sürecini ise doğru planladığı tespit edilmiştir. Yine öğretmen adaylarının büyük bir kısmının ders işleme sürecini belirlenen yazma yöntemine ve kazanımlara uygun olarak planladığı tespit edilmiştir. Ancak öğretmen adayları ders işleniş sürecini planlı yazma ve değerlendirme modeline göre düzenlemede çok başarılı olamamışlardır. Benzer şekilde, öğretmen adaylarının ders işleme sürecini metin türünde öğretilmesi gereken özelliklere uygun olarak düzenlemede de çok başarılı olmadıkları tespit edilmiştir.