Noi viziuni asupra factorilor de risc ai hipertensiunii arteriale esențiale la copii - rolul hipovitaminozei D și hiperhomocisteinemiei - Nelea Mătrăgună; Svetlana Cojocari; Liliana Bichir-Thoreac (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Hipertensiunea arterială (HTA) esențială - o patologie multifactorială, își poate avea rădăcinile în copilărie. Unii din factorii de risc pot fi prezenți încă din perioada intrauterină, alţii apar în copilărie şi evoluează astfel încât se menţin pe tot parcursul vieţii. Prin urmare, perioada copilăriei este ținta de acțiune a factorilor de risc ai HTA. Totodată, cercetările din ultimul deceniu sunt axate pe identificarea factorilor noi de risc, care să identifice HTA la etape preclinice, pentru inițierea precoce a măsurilor de profilaxie. În acest articol sunt analizate actualizările literaturii de specialitate asupra factorilor de risc tradiționali ai HTA esențiale la copii, precum și rolul hipovitaminozei D și hiperhomocisteinemiei în abordarea copilului hipertensiv