Psychologiczne aspekty funkcjonowania człowieka w sytuacji pracy - Beata Płaczkiewicz (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
Praca zawodowa stanowi jeden z najważniejszych obszarów aktywności człowieka. W literaturze przedmiotu opisano wielowymiarowe korzyści będące efektem pracy. Wymienić można chociażby wzrost poczucia własnej wartości jednostki, możliwość zaspokajania potrzeb, poczucie "społecznej użyteczności", rozwijanie umiejętności interpersonalnych. Szczególnie ważnym zagadnieniem jest motywacja do pracy, jej rodzaje i uwarunkowania. Motywacja do pracy łączy się z wyższą skutecznością, produktywnością i zadowoleniem pracownika. Ważnym zagadnieniem jest także jakość życia w kontekście pracy zawodowej, która wiąże się z satysfakcją z życia jako całości. Na poziom zadowolenia człowieka tak z pracy, jak i w wymiarze globalnym mogą oddziaływać niekorzystnie takie zjawiska, jak stres zawodowy, mobbing, wypalenie zawodowe czy pracoholizm. Stąd w sytuacji pracy szczególnego znaczenia nabiera efektywne wsparcie społeczne, organizowanie treningów umiejętności psychospołecznych, kreowanie właściwej atmosfery w pracy, jak również przestrzeganie zasad etyki zawodowej.