NORMAL DOĞUM EYLEMİNİN İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ EVRESİNDE KANITA DAYALI UYGULAMALAR - İlkay Güngör; Gülay Yıldırım Rathfısch (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Normal doğum sürecinde müdahalelerin gerekliliğini doğrulayabilmek için kullanılacak uygulamaların etkinliklerine ilişkin iyi kanıtların olması gerekmektedir. Bu derlemenin amacı, doğumun ikinci veüçüncü evresinin yönetimi ve bakımına ilişkin kararlar konusunda kanıta dayalı öneriler sunmaktır. Ikınmaya erken başlanması, doğumda perinenin elle korunması,profilaktik oksijen ve tokoliz uygulanması, fundal basınç ve rutin epizyotomi yapılması gibi uygulamalarda yaşanan komplikasyonlar, beklenen yararlardan fazla olabilmektedir. İkinci evre uzadığında gereksiz operatif girişimleri önleyebilmek için anne veya fetal sağlık etkilenmemiş ise ikinci evrenin uzamasına izin verilebileceği belirtilmektedir. Doğumun ikinci evresinde valsalva tipi ıkınma ile postpartumkanamanın önlenmesinde oksitosin-ergometrine kullanımının faydaları kadar bazı riskleri de olduğu bildirilmektedir. Postpartum kanamanın önlenmesinde misoprostol kullanımı ile ilgili daha fazla kanıta gereksinim duyulmaktadır. Kanıta dayalı veriler doğumun ikinci evresinde dik pozisyon alma, perine masajı, doğum sonrası uterus masajınınyapılmasını ve kontrollü olarak kordonun çekilmesi yoluyla plasentanın doğurtulmasını desteklemektedir. Sonuç olarak, rutin uygulamaların yerine, sınırlı epizyotominin uygulanması, geç ıkınmanın desteklenmesi ve doğum sonrası uterus masajının yapılması gibi kanıt temelli uygulamaların kullanılması önerilmektedir