Основні напрями спеціальної фізичної підготовки в рукоборстві - Роман Іванович Райтер; Орест Михайлович Лесько; Орест Іванович Борик (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Армспорт - один із доступних, цікавих, емоційних видів спорту, який сприяє розвитку спритності, кмітливості, волі, сили, витривалості тощо, на теренах України відносно новий. Його технічна й силова підготовка, яка складає основу навчально-тренувального процесу, вимагають постійного пошуку сучасних методів навчання. Тому завданням роботи став аналіз технічних прийомів, індивідуальних фізичних і морально-вольових якостей для раціональної побудови навчально-тренувального процесу та пошуків основних напрямів СФП у тренуванні рукоборця. У статті за допомогою аналізу науково-методичної літератури, опитування спеціалістів, котрі працюють у галузі армспорту, аналізу відеоматеріалів спортсменів різної кваліфікації, вивчення рівня фізичної підготовки спортсменів високої кваліфікації рекомендуються основні напрями побудови програми СФП для студентів-новачків із метою підвищення ефективності навчально-тренувального процесу.