Bytomski "Sportowiec" i jego walka o granice zachodnie II Rzeczypospolitej - Tomasz Bohdan (Jan Długosz University in Częstochowa, 2020)
Celem artykułu jest ukazanie fenomenu bytomskiego "Sportowca", specyficznego pisma sportowego, które w bezpośredni sposób było zaangażowane w agitację plebiscytową w 1920 i 1921 r. oraz w walkę o przyłączenie jak największej części Górnego Śląska do odrodzonego państwa polskiego. Jako metodę badawczą zastosowano analizę zawartości prasy, analizę dokumentów. Ponadto posługiwano się metodą opisową i porównawczą. Polski Komisariat Plebiscytowy zdawał sobie sprawę z tego, że na Górnym Śląsku istniał silny i nieźle zorganizowany ruch sportowy, i że powinien on odegrać swoją rolę w walce z Niemcami o sporne terytorium. Dlatego przy Komisariacie powstał Wydział Wychowania Fizycznego, który wydawał "Sportowca". Pierwszy numer "Sportowca" ukazał się 4 sierpnia 1920 r. Zespół redakcyjny poza wydawaniem pisma pracował także w terenie. Wygłaszano wykłady o zasadach gry w piłkę nożną, o sędziowaniu, uczono języka polskiego. "Sportowiec" skutecznie wypierał niemieckie gazety sportowe, zarówno te wydawany na Górnym Śląsku, jak i docierające z Rzeszy.