DEZIRABILITATE ȘI DISPONIBILITATE AXIOLOGICĂ. STUDIU COMPARATIV ÎNTRE ADOLESCENȚII MOLDOVENI IMIGRANȚI ÎN ITALIA ȘI ADOLESCENȚII DIN REPUBLICA MOLDOVA - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
În limbajul comun, valorile înseamnă idealurile către care indivizii tind și care le conduc existența. În ciuda varietăţii disciplinelor şi a diferitor abordări teoretico-metodologice în care sunt abordate valorile, pare să existe un acord complet între cercetători, și anume faptul că valorile facilitează atât înțelegerea comportamentul uman, relația omului cu societatea și interacțiunile sale sociale, cât și comprehensiunea modului în care sunt generate acestea într-o anumită societate și cultură, cum se răspândesc și se schimbă, împreună cu mecanismele care conduc indivizii să adopte unele dintre ele, mai degrabă decât altele. Prin această lucrare vom încerca să răspundem la următoarele întrebări: "Există un set definit de valori la care se alătură adolescenții de azi?" și "Cum se raportează valorile între ele, la tinerii de azi?", cu intenția de a obține o imagine a adaptării psihosociale a adolescenților din diasporă și din Republica Moldova, prin evaluarea discrepanței dintre disponibilitatea și dezirabilitatea sferelor de viață. Cuvinte-cheie: valori, sfere de viață, discrepanță, dezirabilitate, disponibilitate, adolescenți, diasporă. DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_42