POREÐENJE ZNANJA I NAVIKA O ISHRANI IZMEÐU STUDENATA I NESTUDENATA SPORTISTA - Hamid Arazi; Rastegar Hosseini (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2012)
Ishrana je važan dio svakog fitnes programa. Osnovni cilj dijtetike za fizički aktivne pojedince je da jedu odgovarajuću hranu kako bi optimizovali svoje zdravlje i povećali sportske vještine. Cilj ovog rada je da uporedi znanja o ishrani i prehrambene navike sportista studenati i nestudenati. Ciljana populacija ovog istraživanja bili su svi studenti nestudenti sportisti u gradu Rasht u Iranu. Nakon prevođenja upitnika Zawila i saradnika o uopštenim znanjima i stavovima o ishrani, i prilagođavanja pojedinih pitanja, upitnik je procijenjen od strane profesora Fakulteta fizičkog vapsitanja i sportskih nauka. Pouzdanost je iznosila 0,81 vrijednosti Cronbach alfe. Izrađeni istraživački upitnik, osmišljen za mjerenje znanja i navika o ishrani, podijeljen je nasumice 130 sportista i 120 spotiskinja studenata i nestudenata. Upitnik je sadržavao od 15 pitanja o znanjima i 25 pitanja o navikama iz ishrane. Prikupljeni podaci analizirali su se t-testom, jednosmjernom ANOVA i Pirsonovim testom korelacije (p < 0,05). Stepen ispravnih odgovora za sportski ishranu i opštu ishranu bio je u sportista (57,15; 52,50%) i sportiskinja (58,14; 54,85%) studenata, a kod nestudenata sportista (41,55; 39,86%) i sportistkinja (42,11; 40,66%). Takođe, aritmetičke sredine ishrane kod sportista i sportiskinja studenata značajno su više nego kod sportista i sportiskinja nestudenata. Pred toga, značajne razlika je bila u ukupnom srednjem rezultatu upitnika između sportista studenata i nestudenata (p < 0,05). Na osnovu rezultata našeg istraživanja ustanovili smo da su znanja irnaskih sportista nestudenata niža od znanja sportista studenata. Shodno tome treba raditi na tome da se znanja i stavovi o ishrani irnaskih sportista nestudenata poboljšaju. Jedno od rješenja za poboljšanje znanja o ishrani su kursevi.