Спеціальна фізична підготовка військовослужбовців-розвідників - Oleksandr Rolyuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Удосконалення професійної підготовленості військовослужбовців завжди було і є головною метою підготовки військових спеціалістів. Посилена увага до проблем покращення професійної й фізичної підготовки військовослужбовців для виконання бойових завдань пов'язано з потребою розв'язання суперечностей між потребами бойової практики в добре підготовлених військовослужбовцях, спроможних виконувати бойові завдання, і недостатньою розробленістю технологій, які формують такий рівень підготовленості. Мета цього дослідження - пошук способів удосконалення спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників із використанням нетрадиційних засобів тренування. Результати наукових досліджень і досвід бойової підготовки свідчать, що важливий і найбільш ефективний засіб виконання завдань спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців - це застосування фізичних вправ та видів спорту, найбільш наближених за структурою рухів і характером фізичних навантажень до військово-професійної діяльності військовослужбовців. Військове п'ятиборство відрізняється не лише змістом вправ, що входять до нього, але й організацією та забезпеченістю навчально-тренувального й змагального процесу. Аналіз літературних джерел визначив певні недоліки в організації фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників, серед яких - недостатнє використання потенціалу засобів і методів військового п'ятиборства для підвищення фізичної підготовленості військовослужбовців. У дослідженні застосовано авторську програму вдосконалення спеціальної фізичної підготовки військовослужбовців-розвідників із застосуванням вправ військового багатоборства. Проведене експериментальне дослідження підтвердило перевагу включення в зміст навчально-тренувальної роботи вправ з військового п'ятиборства. Результати педагогічного експерименту свідчать про високу ефективність розробленої технології професійної й фізичної підготовки військовослужбовців до ефективних дій в умовах локальних озброєних конфліктів. Об'єктивним показником високої ефективності розробленої технології професійної та фізичної підготовки слугували результати виконання комплексних професійних завдань, що моделюють діяльність у різних умовах бойової обстановки під час проведення спеціальних операцій.