HİSTEREKTOMİ OPERASYONU GEÇİREN KADINLARIN HİSTEROKTOMİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ - Funda Özdemir; Türkan Pasinlioğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Bu çalışma, histerektomi operasyonu geçiren kadınlarınhisterektomiye ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmanın verileri Temmuz2007-Mart 2008 tarihleri arasında Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki birilde toplanmıştır. Araştırma, olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile belirlenen ve bening nedenlerle histerektomi operasyonu geçiren 66 kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler anket formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalamasının 47.3±0.9 olduğu,%95.5'inin ilköğretim ve altında bir eğitim düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların %53'ünün histerektomiye ilişkin olumsuz düşüncelere sahip olduğu belirlenmiştir. Hastaların histerektomi öncesinde menopoza girmiş ya da girmemiş olma durumunun hastalarınhisterektomiye ilişkin görüşlerini istatistiksel olarak etkilediği saptanmıştır X=5.128, P 0.05 . Sonuç: Araştırma sonucunda kadınların histerektomiye ilişkinolumsuz görüşleri yüksek bulunmuştur. Ayrıca hastaların daha öncemenopoza girmiş ya da girmemiş olmasının histerektomiye ilişkin görüşlerini etkilediği saptanmıştır