Stan badań nad życiem i działalnością Wojciecha Łukaszewskiego (1936-1978) - Marcin Tadeusz Łukaszewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Literatura dotycząca kompozytora Wojciecha Łukaszewskiego obejmuje dwie książki, dziewięć artykułów naukowych, pięć rozpraw, ponad 80 artykułów prasowych i stron internetowych. Książka M. Łukaszewskiego (red. WSP, Częstochowa 1997) zawiera opis życiorysu i wspomnień W. Łukaszewskiego oraz katalog tematyczny prac Łukaszewskiego. Książka Interludia muzyczne to pierwsze, pełne wydanie zebranego dorobku publicystycznego Łukaszewskiego, obejmującego 126 recenzji i 7 wywiadów. Do tej pory w czasopismach naukowych w Częstochowie, Katowicach, Bydgoszczy i Warszawie ukazało się dziewięć artykułów naukowych o Łukaszewskim. Wpisy bibliograficzne dotyczące Łukaszewskiego znajdują się w: Encyklopedii Muzycznej PWM, Słowniku Kompozytorzy Polscy 1918-2000, Leksykonie Nauczycieli Muzyki Polskiej, Międzynarodowym Kto jest kim w muzyce i muzykach i innych. Spis literatury dotyczącej kompozytora można znaleźć na poświęconej mu stronie internetowej: www.lukaszewski.waw.pl