Maksilla ön bölgede tek implant uygulamasında immediat yükleme: Olgu sunumu - Ersan Çelik; Serdar Polat; Hasan Alp (Ankara University, 2013)
Diş hekimliğinde implant uygulamaları, titanyumun biyolojik özelliklerinin keşfedilmesiyle başarılı sonuçlara ulaşmaya başlamıştır. Orijinal tedavi protokolünde implantlar osteointegrasyondan emin olmak için 3-6 aylık iyileşme periyodundan sonra yüklenmekteydi. Bununla birlikte bekleme süresiyle ilgili konforsuzluk ve sıkıntılar hastaların ve klinisyenlerin bu protokole karşı çıkmasına neden olmuştur. Tedavi süresini kısaltma ve hastanın konforunu artırma eğilimiyle, implantların immediat yüklenmesi protokolü alternatif bir yaklaşım olmuştur. Bu olgu sunumunda 33 yaşındaki erkek hasta sağ üst dişlerinden birini kırdığının belirterek kliniğimize başvurmuştur. Yapılan klinik ve radyolojik muayene sonrası, hastanın 12 numaralı dişinde kırık tespit edilmiştir. Kırık hattı kemik seviyesinin altına kadar uzandığı için dişin çekimine karar verilmiştir. Dişin çekimini takiben immediate implant yerleştirilmesi ve yüklenmesine karar verilmiştir. Hastanın hazırlığı tamamlandıktan sonra diş çekimi işlemi yapılmıştır. Diş çekiminden sonra soket kürete edilerek, klorhex solüsyonu ile yıkanmıştır. Yıkama işleminden sonra sokete dirillerle implantın yuvası oluşturularak çekim boşluğuna 3.8 mm çapında 14 mm uzunluğunda implant yerleştirilmiştir. Cerrahi işlem bitirildikten sonra geçici abutment takılıp üzerine geçici restorasyon yapılmıştır. Restorasyonun gerekli uyumlandırmaları tamamlandıktan sonra iyileşme sürecine geçilmiştir. Hasta 3 ay sonra geldiğinde geçici restorasyon sökülmüştür. Ölçü postu takılarak silikon ölçü maddesi ile implantın daimi restorasyon ölçüsü alınmış ve zirkonyum alt yapılı restorasyon yapılmıştır. İmmediat implant uygulamaları konvansiyonel yönteme benzer başarı oranları göstermektedir. Uygun seçilmiş vakalarda immediat yükleme tedavi süresini kısalttığı için hastaya ve hekime birçok avantaj sunmaktadır