Romatolojik Hastalıkların Semptom Kontrolünde Masajın Etkisi: Sistematik Derleme - Ayşe Özkaraman; Figen Akay (Atatürk University, 2024)
Amaç: Masajın romatolojik hastalıklarda semptom kontrolüne yönelik etkisini değerlendirmektir. Yöntemler: Araştırmaya CINAHL, Cochrane Library, ProQuest, PubMed, Science Direct, Web of Science ve ULAKBİM veri tabanlarında İngilizce ve Türkçe anahtar kelimeler kullanılarak, 2000- 2023 tarihleri arasında ulaşılan çalışmalar dahil edildi. Araştırma PRISMA-P kontrol listesi ve Cochrane Risk of Bias temel alınarak hazırlandı. Dahil edilme kriterleri; 18 yaş ve üzeri, romatolojik hastalığa bağlı semptom bildiren katılımcıları dahil eden, randomize kontrollü çalışma tasarımında olan, İngilizce ve Türkçe dilinde yayınlanmış çalışmalardır. Bulgular: Araştırmada 3.704 çalışma incelendi ve dahil edilme kriterlerine uygun 16 randomize kontrollü çalışma saptandı. Yapılan masajın ağrı şiddeti, analjezik kullanımı, anksiyete, depresif durum, sabah tutukluğunu azalttığı, uyku kalitesi ve hareket açıklığını arttırdığı saptandı. Derlemeye dahil edilen bir araştırmada masajın uyku sorunlarını azaltmadığı, iki farklı çalışmada ise uzun vadede masajın semptom yönetiminde fayda sağlamadığı belirlendi.Sonuç: Romatolojik hastalıkların semptom kontrolünde kullanılan masaja yönelik optimal bir süre ve teknik bulunmamakla birlikte, masaj sıklıkla osteoartrit ve fibromiyaljide kullanılmaktadır. Masaj uygulaması semptom kontrolü sağlayarak hastaların fizyolojik ve psikolojik iyilik halini arttırmaktadır. Bu nedenle semptom kontrolünde hemşirelik bakım uygulamalarında masaja yer verilmesi önerilmektedir.