Yoğun bakım çalışanlarının nafile tedaviye ilişkin görüşleri - Dilek Özden; Serife Karagözoğlu; Gülay Yıldırım; Eda Tabak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ve hekimlerin nafile/boşuna tedavi kavramına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırmanın örneklemini 176 birey oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen nafile tedavi anketi ile elde edilmiştir. Araştırma verileri, yüzde hesaplama ve ki-kare önemlilik testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulguların istatistiksel değerlendirmesi sonucu hemşire ve hekimlerin %55,1'ine göre yoğun bakım ortamında bazı hastalara nafile tedavi uygulandığı, %67,6'sının nafile tedavi kavramını bildikleri belirlendi. Sağlık profesyonellerinin %61,4'ünün yoğun bakım ortamlarında nafile tedavinin uygulanmaması gerektiğini belirttikleri, %58,0'inde nafile tedaviyi uygulama kararında hekimin önemli rol oynadığı ve sağlık çalışanlarının %60,8'inin nafile tedavi uygulamalarında etik ikilem yaşadıkları belirlenmiştir. Sonuç: Hemşire ve hekimlerin büyük çoğunluğu yoğun bakım ortamında bazı hastalara nafile tedavi uygulandığını, yoğun bakım ortamlarında nafile tedavinin yapılmaması gerektiğini belirtmiştir. Bu bağlamda ülkemizde klinik ortamlarda nafile tedavinin uygulanmasına ilişkin kurumsal ve yasal politikaların oluşturulması önerilir