ANALIZA FARMACOECONOMICĂ A UTILIZĂRII PREPARATELOR ANTIBACTERIENE ÎN INSTITUȚIA CURATIVĂ - Marin CHIANU; Ion ARTENI; Iurie CRASIUC; Eugenia VASILACHE; Corneliu TOPALĂ; Nicolae BACINSCHI (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Preparatele antibacteriene constituie unele din cele mai frecvente grupe de medicamente utilizate în instituțiile curativece necesită resurse financiare semnificative, îndeosebi în situația creșterii periculoase a rezistenței microbilor la antibiotice.Analiza farmacoeconomică ABC/VEN va permite aprecierea raționalității administrării medicamentelor antibacteriene, redirecționarea resurselor financiare pentru achiziționarea preparatelor efective în contextul datelor despre rezistența bacteriilorîn instituția curativă, evidențierea resurselor suplimentare pentru includerea în formularul farmacoterapeutic a unor antibiotice și chimioterapice sintetice mai eficiente și inofensive. Rezultatele analizei vor contribui la optimizarea utilizării grupelorși preparatelor antibacteriene în secțiile instituției curative și repartizarea rațională în funcție de incidența patologiilor tratate.