تأثیر ماساژ فیلد بر زردی فیزیولوژیک نوزادان: یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی‌شده - آلهه سیدرسولی; لیلا ولیزاده; محمدباقر حسینی; محمد اصغری جعفرآبادی; معصومه محمدزاد (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: زردی شایعترین علت بستری نوزادان می‌باشد. دوران نوزادی به ویژه روزهای اول پس از تولد، نقش مهمی در سلامت ذهنی، جسمی و روانی انسان در سال‌های آینده دارد. هدف: تعیین تأثیر ماساژ فیلد بر زردی فیزیولوژیک نوزادان. روش: این کارآزمایی بالینی یک‌سوکور بر روی 47 نوزاد رسیده سالم با  سطح بیلیروبین روز اول کمتر از 5 میلی‌گرم در دسی‌لیتر در بیمارستان الزهرای تبریز انجام شد. نوزادان به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. گروه کنترل مراقبت‌های معمول بخش را دریافت می‌کردند و گروه مداخله از روز اول تولد به مدت 4 روز ماساژ داده شدند. متغیرهای اصلی مطالعه بیلیروبین پوستی و دفعات دفع مدفوع و زمان اولین دفع مکونیوم بود. داده‌ها پس از جمع‌آوری، با استفاده از نرم‌افزارSPSS  ویراش 13 و آزمون‌های مجذورکای، من‌ویتنی و تی‌مستقل تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها:  تفاوت آماری معنی‌داری در میزان بیلیروبین پوستی و تعداد دفعات مدفوع روز اول تا چهارم در دو گروه وجود نداشت (05/0p=). میانگین زمان اولین دفع مکونیوم  با فاصله اطمینان (104/0- , 53/7- =95% CI) در گروه مداخله کوتاه‌تر از گروه کنترل بود (044/0p