Методологічні підходи до вивчення системи управління розвитком освіти в сфері фізичної культури і спорту в Польщі - Oleksandr Mozolev (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті автором розкриті методологічні підходи щодо вивчення системи управління розвитком освіти в сфері фізичної культури і спорту в Польщі. Встановлені засоби і методологія досліджень систем управління. Розкрито змістовно-процесуальна схема дослідження та види наукового аналізу, що використовує автор. Визначені методи дослідження та сфера їх застосування. Встановлено, що теорія управління визначає системний підхід, як найбільш універсальний метод дослідження вивчення стану, організації, структури, взаємодії різних аспектів функціонуючої системи. З'ясовано, що реалізація сукупності завдань роботи здійснюється на основі системного, інтеграційного, структурно-функціонального, комплексного, діалектичного, ситуаційного, інноваційного, нормативного, адміністративного, кількісного та поведінкового підходів із застосуванням трьох груп методів: формально-логічних, загальнонаукових та специфічних. Автором визначено, що змістовно-процесуальна схема дослідження передбачає використання наступних видів наукового аналізу: проблемного, системного, каузального, праксеологічного, аксіологічного, програмно-цільового, ситуаційного, прогностичного та рекомендаційного. Увесь процес дослідження передбачає комплексне використання формально-логічних методів дослідження, а саме: аналізу, синтезу, індукції, дедукції, аналогії, аксіоматичного методу, формалізації, абстрагування, узагальнення, сходження від абстрактного до конкретного тощо. Ключові слова: методологія, управління, методи, освіта, фізична культура.