İlköğretim İkinci Kademeki Öğrencilerin Psikolojik Belirtilere Göre Sanal Zorbalık Düzeylerinin Yordanması - Metin Batmaz; Tuncay Ayas (Sakarya University, 2013)
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden öğrencilerin bu teknolojik gelişmeleri amacının dışında kullanmaları sonucu öğrenciler arasında yeni bir zorbalık türü olan sanal zorbalık görülmeye başlanmıştır. Sanal zorbalık, internet ve diğer dijital teknolojiler kullanılarak diğerlerine bilinçli ve kasıtlı olarak zarar vermek olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada ilköğretim ikinci kademedeki öğrencilerinin psikolojik belirtilere göre sanal zorbalık düzeyinin yordanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Sakarya ili hendek ilçesinde 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde ilköğretime devam eden 192 si kız 215'i erkek olmak üzere toplam 407 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sanal Zorba/Kurban Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri kullanılmıştır. Sanal zorbalık düzeyi psikolojik belirtiler arasındaki korelasyon incelendiğinde, sanal zorbalık düzeyi ile öfke düşmanlık, depresyon, kişiler arası duyarlılık ve psikotizm psikolojik belirtileri arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmektedir