ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я У СТУДЕНТСЬКІЙ СПІЛЬНОТІ ГУМАНІТАРНИХ ЗВО - М. Машовець; С. Паламар; Ю. Савченко (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2021)
У статті досліджуються особливості процесу професійної підготовки майбутніх педагогів - вихователів дітей дошкільного віку та вчителів початкової школи, зокрема у питаннях розви- тку громадського здоров'я. Проаналізовано досвід формування готовності студентів педагогіч- них спеціальностей до розвитку персональних навичок здорового способу життя та створення сприятливого природного й соціального середовища під час педагогічної практики для майбут- ньої професійної діяльності. У представленому дослідженні використано комплекс методів: загальнонаукових (аналіз, синтез, порівняння, зіставлення, систематизація, узагальнення), емпіричних (спостереження, бесіди, анкетування) для формування та усвідомлення цінностей громадського здоров'я у студентській спільноті. Для всебічного дослідження питання розглянуто матеріали конференцій, форумів, розпоряджень щодо розвитку громадського здоров'я в Україні. Науковці та фахівці визначають основні напрями в розвитку громадського здоров'я: оцінювання стану здоров'я населення, захист здоров'я, у тому числі забезпечення безпеки навколишнього середовища, харчових продуктів; оцінювання чинни- ків ризику неінфекційних захворювань (тютюн, алкоголь, харчування та фізична активність); інформаційно-роз'яснювальна діяльність в інтересах здоров'я; сприяння розвитку досліджень у галузі охорони здоров'я. Теоретичне осмислення та отримані результати практичної роботи зі студентами першого (бакалаврського) освітнього рівня спеціальностей 012 «Дошкільна освіта» та 013 «Початкова освіта» дають можливість визначити сутність і зміст розвитку елементів громадського здоров'я в період студентського життя здобувачів вищої освіти та найближчої майбутньої про- фесійної діяльності у ролі педагогів дошкільної і початкової ланки освіти.