DILEME CLINICE: BETA-ADRENOBLOCANTELE ÎN ATEROSCLEROZĂ - Liuba POPESCU; Alexandru CARAUȘ; Anna MOISEEVA; Ana COTELEA (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Beta-blocantele sunt considerate drept "piatra de temelie" în tratamentul multor boli cardiovasculare. Deși beta-blocantele au proprietăți comune "de clasă" ele diferă mult în funcție de caracteristicile farmacocinetice (liposolubilitate, metabolizare) și farmacodinamice (intensitatea blocarii receptorilor beta β, β1 - selectivitatea, activitatea simpatomimetica intrinseca, prezenta efectului alfa blocant etc.). Beta-blocantele au fost descoperite grație efectului antianginal în anii 1960 și în present sunt pe larg utilizate în insuficiența cardiacă, aritmii cardiace și cardiopatia ischemica. In acest articol, vor fi relatate efectele benefice ale beta-blocantelor în ateroscleroza, la fel ca și recomandarile date de ghidurile clinice in utilizarea acestor remedii. Surprinzator, este ca au trecut mai mult de 4 decenii de la descrierea primelor mecanisme ale beta-blocantelor, și, până present se mai descopera noi mecanisme celulare de acțiune, anterior neelucidate și continue sa deschidă noi perspective de utilizare a acestei clase de remedii.