АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ КОМУНІКАТИВНИХ СТРАТЕГІЙ У ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - МАЙБУТНІХ КЕРІВНИКІВ - Вікторія ЗАВИДОВИЧ (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті зазначено, що вирішальною ланкою в сучасній організації суспільства, його функціонуванні та подальшому прогресивному розвиткові є те, наскільки вміло підібрано керівний склад. Від того, наскільки він компетентний у професійному сенсі, наскільки раціонально реалізується наявний військовий кадровий потенціал, і Держприкордонслужби зокрема, сьогодні залежить успіх і стабільність Української держави. Закцентовано на тому, що сучасні умови в Україні вимагають розвитку нових форм професійної компетентності військових управлінців. Особливого значення в цій діяльності набуває комунікативна складова керівників-офіцерів, що безупинно розвивається та вочевидь стає пріоритетною в управлінських відносинах офіцера-прикордонника. Статтю безпосередньо присвячено такому поняттю, як комунікативна стратегія, що корелює комунікативні дії керівника-прикордонника та сприяє вираженню його інтенцій. Сьогодні силові структури всього світу активно вивчають нові форми стратегій комунікування, такі як сторітелінги, наративи, фреймінги тощо. Установлено, що сторітелінг має вагомі перлокутивні функції, здатні змінити не тільки емоційний стан адресата, а і його свідомість та поведінку. Застосовуючи стратегічні наративи та фреймінги, а також добре орієнтуючись у нових формах і методах комунікативних стратегій, комунікант-керівник матиме значні переваги й більші шанси завоювати аудиторію. Узагальнено, що сучасні трансформації комунікативних стратегій потенційно розширюють можливості викликати в комунікантів довіру й мотивувати їх до певних дій, створювати ефект очікування інформації про унікальний досвід, який легко асоціюється з особистим, дозволяють передавати важливу інформацію як окремому індивіду, так і цілій групі, формувати в уяві адресата чітке розуміння про моральні, духовні цінності, а також що їх вміле застосування дасть можливість вивести комунікативну компетентність майбутнього керівника на новий рівень розвитку, що своєю чергою прямо впливатиме на успішність виконання офіцером-прикордонником керівної ланки професійних функцій і на імідж Держприкордонслужби в цілому.