Odpowiedzialność nauczyciela w pracy z uczniem z trudnościami edukacyjnymi - Beata Cieśleńska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Trudności edukacyjne od lat stanowią przedmiot wielu analiz psychologiczno-pedagogicznych. W literaturze przedmiotu, w odniesieniu do uczniów mających trudności z nauką, zaczął nawet funkcjonować termin "specjalne potrzeby edukacyjne". Dzieci z trudnościami napotykają w szkole na wiele barier, których niejednokrotnie nie są w stanie same pokonać. Nie wynika to z ich niechęci, a dysfunkcji, które odpowiednio wcześnie zauważone, właściwie zdiagnozowane, dają szansę dziecku na normalną naukę uwieńczoną sukcesami. Odpowiedzialność za diagnozę, a w dalszej kolejności sukcesy dziecka w szkole ponosi profesjonalny nauczyciel-wychowawca, którego wiedza, zaangażowanie oraz determinacja pozwolą na opiekę nad wychowankami i pomoc w pokonaniu wszelkich trudności edukacyjnych.