Bionator ve Forsus uygulanan hastalarda dentofasiyal değişimlerin incelenmesi - Mehmet Karadede; Pamir Meriç (Selcuk University Press, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sınıf II div 1 vakalarda uygulanan Bionator (B) ve Forsus (F) apareylerinin dentofasiyal sisteme olan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Mandibular retrognatiye sahip ve pubertal gelişim dönemindeki 40 hasta iki gruba ayrıldı. Grup 1'e Bionator apareyi (15 kadın, 5 erkek), Grup 2'ye Forsus apareyi (9 kadın, 11 erkek) uygulandı. Her iki grupta da fonksiyonel aparey kullanımından önce ve sonra sefalometrik filmler alındı. Tedavi uygulanmayan mandibular retrognatiye sahip 20 hastanın sefalometrik kayıtları kontrol grubunun oluşturulmasında kullanıldı. Sefalometrik verilerin karşılaştırılmasında ANOVA ve Tukey HSD post-hoc testi kullanıldı. Bulgular: Bionator ve Forsus kullanımı sonucunda SNA açısında azalma bulundu. Forsus grubundaki azalma anlamlı düzeyde bulundu. Her iki grupta da SNB açısında anlamlı bir artış ve ANB açısında anlamlı bir azalma bulunmuştur (p