Jeżeli nie liceum, to technikum czy szkoła branżowa? Pierwsze edukacyjno-zawodowe wybory uczniów szkół powiatu pilskiego - Anna Oleszczyk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie czynników wpływających na wybór poziomu kształcenia zawodowego przez uczniów z klas pierwszych szkół branżowych i techników. Przedstawione zostaną zdania młodzieży na temat korzyści kształcenia w szkole branżowej i technikum, źródła informacji na temat możliwości i zasad kształcenia zawodowego, opinie dotyczące poziomu trudności i wpływu innych osób na podejmowane decyzje. Odwołano się do aktualnych przepisów prawa oświatowego i innych badań odnoszących się do wyboru szkoły ponadpodstawowej. Nawiązano również do okresu rozwojowego, na jaki przypada podejmowanie pierwszych edukacyjno-zawodowych wyborów i teorii rozwoju zawodowego.