Genç futbolcularda bazı anaerobik tabanlı aktivitelerin sezonsal değişimi - Sadi On; Gokhan Kandemir; Gurkan Diker (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışma, elit bir futbol takımının akademi liginde yer alan futbolcularının sezon öncesi ve sezon ortası 10m-30m sprint ve aktif-squat sıçrama performanslarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya; yaş ortalamaları 16,50±0,71 yıl, boy uzunlukları ortalamaları 174,06 ± 6,53 cm, vücut ağırlıkları ortalaması 66,89±7,09 kg, vücut yağ yüzdesi ortalamaları %7,16±1,51 olan 18 futbol oyuncusu katılmıştır. Sporculara, aktif ve squat sıçrama testleri, 10 ve 30 m sprint testleri sezon öncesi dönem ve birinci hazırlık döneminde uygulanmıştır. Sporcuların, sezon öncesi ve ortası aktif ve pasif sıçrama yükseklikleri ve 10 m sprint süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,050). Bu fark hazırlık döneminde sporcuların sıçrama ve sprint performanslarının birinci hazırlık dönemine göre daha iyi olduğu yönündedir. Sonuç olarak, genç futbolcularda müsabaka döneminin başlamasıyla artan antrenman ve müsabaka sayıları, oluşan stres ve biriken hasar bazı anaerobik aktivitelerin bozulmasına sebep olabilir.