Чи готові фахівці дошкільної освіти до морального виховання дітей: аналіз проблеми - Любов Лохвицька; Тетяна Андрющенко (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2022)
Вступ. У статті подано обґрунтування актуальності морального виховання дітей дошкільного віку і потреби готовності фахівців дошкільної освіти до цього процесу в закладах дошкільної освіти. Розкрито сутність феномену "готовність до реалізації завдань морального виховання", виокремлено її структурні компоненти: інтелектуальний, емоційно-мотиваційний і конативний, які взяті за основу в проведенні емпіричного дослідження. Мета полягала в окресленні теоретичних підвалин підготовки фахівців дошкільної освіти до морального виховання дітей в закладах дошкільної освіти і з'ясуванні реального стану їх готовності шляхом проведення тематичного опитування та його аналізу. Методи та методики дослідження. У ході емпіричного дослідження використано метод опитування (анкетування), що відбувалося в он-лайн форматі з використанням сервісу Google Forms, шляхом заповнення респондентами авторського опитувальника "Чи готові Ви до морального виховання дошкільників?". Дослідницькі групи склали: студенти 1-го і 2-го курсів денної форми навчання - 52 учасники (група А), студенти 1-го і 2-го курсів заочної форми навчання - 61 учасник (група Б) і слухачі курсів підвищення кваліфікації - 58 учасників (група В). Загальна кількість респондентів, які охоплені до проведення анкетування - 171 особа. Результати. Проведене емпіричне вивчення стану готовності фахівців дошкільної освіти до морального виховання дітей довело, що вони мають певні знання про основи морального виховання дошкільників, усвідомлюють, що їх "моральний портрет" слугує взірцем для наслідування дітьми дошкільного віку, однак недостатньо усвідомлюють значущість емоційного та мотиваційного складників у забезпеченні процесу морального виховання дітей дошкільного віку. Висновки. Готовність фахівців дошкільної освіти до морального виховання дітей дошкільного віку ґрунтується на прагненні до поглиблення власних знань щодо морального виховання дошкільників, моральному самовихованні і дотриманні моральних норм поводження. Перспективи подальшої наукової роботи полягатимуть у реалізації в освітньому процесі закладів вищої освіти ОПП бакалавр спеціальності 012 Дошкільна освіта і курсів підвищення кваліфікації фахівців дошкільної освіти вибіркового освітнього компонента "Психолого-педагогічний супровід морального виховання дітей дошкільного віку" та визначенні результативності його впровадження.