Potęga słodyczy? proces infantylizacji japońskiej młodzieży. Subkultura "kawaii" i "otaku" w perspektywie antropologii wizualnej - Marek Sokołowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie oryginalnej japońskiej subkultury młodzieżowej otaku związanej początkowo ze światem młodych chłopców oraz kultury kawaii przez badaczy społecznych wskazujących na jej związki z młodymi dziewczętami. Współczesna kultura kawaii jest obecna w japońskiej estetyce i kulturze popularnej od wielu lat, wspierana przez rządowy program "Cool Japan". W opinii zarówno psychologów, jak i socjologów, urocze i słodkie kawaii, widoczne w reklamach, filmach animowanych, komiksach (mangach), zabawkach, modzie ulicznej, muzyce, a nawet specyficznym sposobie mówienia, powoduje proces infantylizacji młodzieży. Pojawia się kolejne pokolenie, które obawia się wejść w dorosłość. Kultura kawaii została poddana próbie interpretacji z wykorzystaniem metod antropologii wizualnej, przez niektórych autorów definiowanej jako etnografia wizualna.