Teorie odškolnění - lllichova a Freireho radikálni kritika školy - Jiří Prokop (Czech Pedagogical Society, 2017)
Na konci roku 2002 zemřel v Brémách slavný rakouský sociolog výchovy, teolog, pedagog a tvůrce teorie odškolnění Ivan Illich (1926-2002). Jde o teorii, která sice vznikla před více než 30 lety, je ale stále v různých souvislostech zmiňována. Illich kritizoval amerikanizaci Třetího světa, vedl  mezinárodní semináře na téma alternativ v edukacvspolu s civilizačními výzvami současnosti. Má mnoho společného s brazilským pedagogem a osvětovým pracovníkem Paulo Freirem (1921-1998), tvůrcem nových metod a programů alfabetizace dospělých, jedním z hlavních architektů  reformátorského hnutí tzv. pedagogiky osvobození. Stať je o společných znacích tohoto hnutí a teorie odškolnění, zároveň je ale vzpomínkou na dosud u nás opomíjené osobnosti, které jistě patří do dějin pedagogického myšlení.