ختنه دختران: الزام دینی یا اجبار فرهنگی؟ - محبوبه حاجی فقها; معصومه سیمبر; سمیرا گلعذار; شیوا علیزاده (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: آداب و رسوم اجتماعی ممکن است از دین منشأ گرفته و یا ریشه غیر مذهبی داشته باشند. یکی از رفتارهای اجتماعی که از گذشته‌های دور در میان برخی اقوام‌ رواج داشته، ختنه دختران است. برخی افراد واجب بودن دینی آن را بیان می‌کنند. برای پی بردن به صحت این ادعا، باید با دستورات ادیان آسمانی آشنا شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه ادیان آسمانی اسلام، مسیحیت و یهودیت درباره ختنه دختران انجام شد. روش‌کار: روش گردآوری داده‌ها در مقاله مروری حاضر، منابع کتابخانه‌ای، مجلات معتبر، سایت سازمان جهانی بهداشت و یونیسف و پایگاه‌های اطلاعاتی علمی Science direct،PubMed ، Magiran Cochran library، Google Scholar، IranMedex و SID بود. برای جمع‌آوری اطلاعات از کلید واژه‌های ختنه دختران، ناقص‌سازی جنسی، بریدن آلت تناسلی دختران همراه با کلمات فقه، تشیع، تسنن، دین، مذهب، اسلام، مسیحی و یهودی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام گردید. یافته‌ها: از 68 مطالعه جستجو شده، 42 مطالعه مرتبط با هدف بررسی شد. هرچند امروزه ختنه دختران توسط مسلمانان، مسیحیان و یهودیان انجام می‌شود، اما در کتاب‌های قرآن، انجیل و یا تورات به انجام آن توصیه نشده است. هیچ‌کدام از این ادیان انجام ختنه برای دختران را واجب ندانسته‌اند. تنها پیروان مذهب شافعی ‌برداشتن پوست روی کلیتوریس را واجب می‌دانند. نتیجه‌گیری: در جوامعی که ختنه دختران انجام می‌شود، رسم و سنت فرهنگی بر جنبه اعتقاداتی و دینی غلبه دارد. هر چند که طرفداران آن به منظور توجیه عمل خود، دستورات مذهبی را علت انجام آن می‌دانند.