Farklı proflaksi patlarının minenin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi - Isıl Saroğlu Sönmez; Aylin Akbay Oba; Seda Ekinci (Ankara University, 2013)
Amaç: Çalışmamızın amacı, ACP amorf kalsiyum fosfat içerikli yeni bir proflaksi patı Enamel Pro ile pomza ve flor içerikli proflaksi patının Topex mine yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Gereçler ve Yöntem: 65 adet çürük içermeyen, daimi azı dişi rastgele beş gruba ayrıldı. Her bir örneğe ait mine yüzeyine sadece bir uygulayıcı tarafından 15 saniye boyunca her bir pat ile politür işlemi uygulandı: pomza, Topex patı ve kalın, orta, ya da ince partiküllü Enamel Pro patı. 60 örnek için işlem öncesi ve sonrası yüzey değerlendirmeleri bir yüzey profilometre cihazı ile tamamlandı. Her gruba ait birer örnek ise altın ile kaplandı ve taramalı elektron mikroskobunda SEM incelendi. Çalışmanın sonuçları tek yönlü ANOVA, Tukey testi ve eşleştirilmiş iki grup arası farklılıkların t-testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Proflaksi işlemi uygulanmadan önceki ve sonraki değerler karşılaştırıldığında pomza, Topex ve ince patiküllü Enamel Pro patları uygulanan gruplarda başlangıç ve tedavi sonrası yüzey pürüzlülüğü arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark bulunmuştur p0.05. Sonuç: Profilometrik ve SEM analizlerine dayanarak çalışmamızda kullandığımız Enamel Pro patının her üç partikül boyutunda da, pomza ve Topex ile benzer yüzey pürüzlülüğü gösterdiği bulunmuştur