تاثیر یک دوره تمرینات مقاومتی با شدت های مختلف بر آدیپونکتین و نیمرخ لیپیدیدر زنان دارای اضافه وزن - زهرا قربانی گنجه; ماندانا غلامی; حجت اله نیک بخت (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه و اهداف اپیدمی چاقی در سراسر جهان بر سلامت عمومی تاثیر گذاشته است. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تمرینات مقاومتی دایرهای با شدت کم و شدت متوسط بر سطوح آدیپونکتین و نیمرخ لیپیدی در زنان دارای اضافهوزن بود. مواد و روش ها ۵۴ زن دارای اضافهوزن (سن ۱۴/۲±۵۶/ ۳۱ سال، وزن ۴/۹±۴۵/۸۰ کیلوگرم، شاخص توده بدن kg/m2 ۲۱/۳±۶/۲۸) به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه ۱۸ نفر) شامل گروههای تمرین دایرهای با شدت متوسط، برنامه تمرین دایرهای با شدت پایین و شاهد قرار گرفتند. برنامه تمرین ورزشی به مدت ۸ هفته و هفتهای 3 جلسه اجرا شد. قبل و بعد از برنامه تمرین ورزشی، سطوح آدیپونکتین و نیمرخ لیپیدی اندازهگیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی، آزمون آنالیز کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرمافزار SPSS نسخه 20 و سطح معناداری آزمونها نیز 05/0≥p در نظر گرفته شد. یافته ها در ابتدای مطالعه حاضر و قبل از اعمال پروتکل ورزشی تفاوتی در مقادیر پایه آدیپونکتین بین گروهها مشاهده نشد (05/0<p). نتایج حاضر نشان داد که سطوح آدیپونکتین بعد از هشت هفته تمرین مقاومتی دایرهای با شدت متوسط در مقایسه با گروه شاهد به صورت معناداری افزایش یافته است (027/0=p)، اما تغییرات آدیپونکتین در گروه تمرین با شدت پایین از نظر آماری معنادار نبود (14/0=p). کاهش سطوح LDL-c (001/0=p)، کلسترول (001/0>p) و TG (001/0>p) و افزایش HDL (001/0>p) در گروه شدت متوسط نسبت به گروه شاهد معنادار بود. نتیجه گیری بر اساس نتایج حاضر، تمرین دایرهای با شدت متوسط توانسته در افزایش آدیپونکتین موثرتر واقع شود؛ از این رو نیمرخ لیپیدی در این گروه نیز به تبع این تغییرات بهبود معناداری به همراه داشته است.