Multikulturalismus - realita dnešních škol - Stanislav Bendl (Czech Pedagogical Society, 2017)
Příspěvek se věnuje jednomu z velkých témat současné pedagogiky, a to problematice multikulturní výchovy, resp. interkulturního vzdělávání. K toleranci vůči jinakosti je třeba lidi vést, vychovávat. Důležitou roli v této oblasti může sehrát škola. Některé školy již učinily výchovu k toleranci, proti xenofóbii a rasismu součástí svého kurikula, jiné teprve nesměle přešlapují na místě. Tento příspěvek se snaží sumarizovat možnosti školy v oblasti interkulturního vzdělávání. Jádro textu je strukturováno do tří rovin: teoretické, teoreticko-praktické a praktické. V rámci praktické roviny je navíc rozlišován moment tréninkový (simulační) a reálný.