تأثیر بی‌ثباتی نرخ ارز بر تراز تجاری بخش ورزش در کشورهای منتخب منا - رقیه سرلاب; میرحسن سیدعامری (Sport Sciences Research Institute, 2021)
در این مطالعه اثر بی ثباتی نرخ ارز بر تراز تجاری بخش ورزش در کشورهای منتخب منا بررسی شده است. بدین‌منظور از داده های صادرات و واردات کالاهای ورزشی 11 کشور منتخب منا در طی دورة 2018- 2000 که از سایت مرکز تجارت جهانی جمع آوری شد، استفاده شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع پژوهش‌های کاربردی و به لحاظ روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی بود. گردآوری آمار و داده های پژوهش به‌صورت اسنادی و کتابخانه ای بود. همچنین آمار متغیرهای مربوط به تولید ناخالص داخلی سرانة کشورها، تولید ناخالص داخلی سرانة کل دنیا و نرخ واقعی ارز از بانک جهانی گردآوری شد. سپس با استفاده از روش‌های مبتنی‌بر داده های پانلی ازجمله تکنیک های اثرات ثابت، اثرات تصادفی و حداقل مربعات وزنی انعطاف پذیر سعی شد بهترین مدل برآوردی برای تفسیر و ارائة نتایج انتخاب شود. پس از بررسی آماره های لازم، مدل نهایی برای تفسیر نتایج با کمک نرم‌افزار ایویوز نسخة نُه انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای لگاریتم نرخ ارز واقعی، لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه و لگاریتم تولید ناخالص داخلی جهان اثر معناداری بر لگاریتم تراز تجاری ورزشی در کشورهای منتخب منا داشتند. لذا تدوین سیاست های مناسب در جهت کاهش وابستگی به واردات محصولات ورزشی و برنامه ریزی مناسب در جهت بهبود صنعت لازم و ضرروی است.