Malarstwo Teresy Żebrowskiej - Irena Popiołek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Sytuacja współczesnego artysty, malarza, rzeźbiarza, poety czy muzyka nie jest łatwa. Od stuleci status artysty i jego pozycja pełne były sprzeczności i dramatów, dzisiaj jednak problem ten szczególnie się zaostrzył. Zanikają kanony i punkty odniesienia, które dotychczas były drogowskazem, wyznaczającym kierunek poszukiwań i dążeń poszczególnych artystów. Następuje zmierzch autorytetów, zmienia się pojęcie piękna, mnożą się teorie i nieznane dotychczas konteksty, w jakich funkcjonuje dzieło sztuki.