Artvin'in Doğa Sporları ve Aktivite Potansiyelinin SWOT Analizi - Erdoğan Ekinci (ümit doğan üstün, 2021)
Dünyada giderek daha fazla ilgi gören doğa sporları ve farklı aktivite türleri, Türkiye'de henüz gelişim aşamasındadır. Ülkemiz dağları, denizleri, akarsuları, gölleri, ormanları ile birçok doğa sporu ve aktivite açısından önemli kaynaklar sunmaktadır. Özellikle Türkiye'nin kuzeyinde yer alan Karadeniz Bölgesi bu doğal kaynaklar açısından oldukça büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgede yer alan diğer iller gibi Artvin de bu doğal kaynaklara sahip olmakla birlikte sınırları içerisinde yer alan dağ, akarsu, yayla, göl ve deniz sayesinde doğa sporları ve aktiviteleri açısında büyük önem arz etmektedir. Artvin tüm bu doğal zenginliklerin sonucunda gün geçtikçe daha fazla doğa severi kendisine çekmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Artvin'in doğa sporları ve aktivite potansiyeli açısından güçlü yönlerinin, zayıf yönlerinin, fırsatların ve tehditlerin SWOT analizi ile değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme sonucunda ilin potansiyeli üzerinde önerilerde bulunulmuş ve Artvin'in doğa sporları ve aktivite potansiyelinin yüksek olduğu ve değerlendirilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.