Urgenţele hipertensive între probleme și realizări la etapa de prespital. - Natalia Catanoi; Ala Rabovila; Natalia Scurtov; Mihail Peștereanu (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Scopul: Studierea urgențelor hipertensive la etapa de prespital. Materiale și Metode: Studiu realizat pe baza analizei fișelor de solicitare a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a urgențelor cardiovasculare și hipertensive pentru anii 2017 - 2019. Rezultate: În Republica Moldova, în anul 2019, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a deservit 48.103 urgențe cardiovasculare majore. Din ele urgențe hipertensive extreme 23.570, ceia ce constituie 49%. Urgențele cardiovasculare gradul II au reprezentat 125.752, dintre care urgențe hipertensive comune 65.286, ceia ce constituie 51,9% şi HTA esențială gradul I și II au fost 33.732 sau 26,8%. Concluzii: Prevenirea hipertensiunii arteriale, prin asigurarea unui management precoce la etapa de prespital ar trebui să fie o prioritate pentru toate nivelele în sistemele de sănătate